Leva med hund trots allergi

Många vill leva med hund trots allergi eller astma. Att ha husdjur även om du är allergisk kan förstås innebära en del besvär, så länge symtomen inte är alltför omfattande är det dock möjligt. I den här artikeln får du praktiska tips för hur du kan behålla din hund eller dina hundar trots allergi.

Sammanfattning

  • Minska dina allergiska symtom med städrutiner och huskurer.
  • Överväg att investera i en luftrenare.
  • Det finns inga allergivänliga hundraser.
  • I de allra flesta fall är det inte farligt att leva med hund trots allergi

Minska andelen allergener i hemmet


För att behålla din hund trots allergi kan det vara nödvändigt att du inför nya städrutiner och använder dig av allergiförebyggande produkter och huskurer. Det kan innebära att du regelbundet badar och borstar hunden för att minimera mängden allergener i hemmet. Borsta gärna hunden utomhus om det är möjligt. Det är också viktigt att städa regelbundet inomhus, särskilt dammsuga och torka av ytor där hundhår och allergener kan samlas.

Huskurer mot allergier


Du kan minska dina allergisymtom med hjälp av bland annat nässpray och antihistaminer. Ögondroppar kan hjälpa för att minska klåda i ögonen. Andra huskurer inkluderar att använda saltvatten som nässköljning. Många upplever att nässelte minskar deras symtom i viss utsträckning.

Använd luftrenare för att underlätta livet med hund trots allergi

Om du vill leva med hund trots astma eller allergi kan en luftrenare mot allergi vara en lösning för att förbättra luftkvaliteten inomhus och underlätta livet med hund trots allergi. Luftrenare filtrerar ut allergener och andra partiklar från luften, vilket kan minska allergisymtom och astmareaktioner. Placera luftrenare i rum där hunden tillbringar mest tid.

Finns det allergivänliga hundar?


Nej. Det finns en myt om att vissa hundraser skulle vara mer allergivänliga än andra, främst raser som anses fälla mindre mängder päls. Det är dock inte hundens päls som orsakar allergi utan proteiner som finns bland annat i hundens hud och saliv. Med det sagt kan det vara stora skillnader mellan olika individuella hundar, där vissa ger upphov till kraftigare allergiska reaktioner än andra.

Leva med hund trots allergi

Utred din allergi för att leva med hund trots astma


Om du vill behålla din hund trots allergi kan du överväga att utreda din allergi. Hundallergi orsakas av proteiner som finns i hundens saliv, urin och hud. Det är därför möjligt att vara allergisk mot katt men inte hund. För att ta reda på om detta gäller dig, kan du utföra ett allergitest hos en allergispecialist. Om du upplever svåra symtom kan du få råd och behandling som hjälper dig att hantera din allergi och/eller astma. Detta kan innebära att du får medicinering, såsom antihistaminer och inhalatorer.

Är det farligt att ha hund om man är allergisk?


De flesta kan ha hund trots allergi. Om du kan leva med hund trots astma eller allergi beror på hur allvarliga dina symtom är och hur väl du kan hantera dem. Att det skulle vara farligt är mycket sällsynt. Om du har mycket svåra allergisymtom eller astma som förvärras av att vara nära hundar, kan det vara bäst att undvika att skaffa en hund. I sådana fall kan det vara värt att överväga andra husdjur som inte utlöser dina allergisymtom.

Är du allergisk mot katt men inte hund?


Om du är allergisk mot katt men inte hund, kan du läsa vår artikel om hur man kan leva med katt trots allergi eller hur lindrar man kattallergi.

Din varukorg är tom. Lägg till produkter för att gå vidare.