Kan man bli allergisk mot hund som vuxen?

Många undrar om man kan bli allergisk mot hund som vuxen. Det korta svaret är att du kan utveckla allergier oavsett hur gammal du är. Här nedanför får du reda på hur och varför vuxna kan utveckla hundallergi, du får också tips för hur du kan hantera hundallergi och andra pälsallergier.

Sammanfattning

  • Ja, hundallergi kan utvecklas vid vilken ålder som helst.
  • Orsaker till att allergier utvecklas inkluderar exponering för allergener, ärftliga faktorer m.fl.
  • Antihistaminer, luftfilter, nässköljning m.m. är exempel på hjälpmedel och huskurer som kan minska allergiska symtom.

Hundallergi kan utvecklas vid vilken ålder som helst

Även om hundallergi oftast debuterar under barndomen kan man bli allergisk mot hund också som vuxen. Detta beror på att kroppens immunsystem kan förändras över tid och reagera på allergener som tidigare inte utlöste några symtom. Faktum är att alla kan utveckla allergier vid vilken ålder som helst, även om de aldrig haft problem med allergier tidigare.

Orsaker till att man blir allergisk mot hund som vuxen

Det finns flera faktorer som gör att man kan bli allergisk mot hund som vuxen. Dessa inkluderar genetiska faktorer och att man exponeras för allergener och förändringar i immunsystemet. Andra faktorer som stress, infektioner eller hormonella förändringar kan också påverka immunsystemets reaktion på allergener.

Det är möjligt att vissa personer är genetiskt predisponerade för allergier men inte utvecklar symtom förrän de utsätts för en viss mängd allergener eller en viss kombination av allergener. Det är dock viktigt att understryka att en hundägare inte löper större risk att drabbas av hundallergi än någon annan. Mycket tyder på att barn som växer upp med hund löper mindre risk att utveckla pälsallergi.

Tecken och symtom på hundallergi

Tecken på att du drabbats av hundallergi kan inkludera nysningar, klåda och rinnande näsa, röda och kliande ögon, hosta, andningssvårigheter och hudutslag. Om du upplever dessa symtom när du är i närheten av hundar eller befinner dig i en miljö där en hund vistats tidigare är det en bra idé att kontakta en läkare eller allergispecialist för en utvärdering.

Kan man bli allergisk mot hund som vuxen?

Att leva med hund och hundallergi

Om det konstateras att du har blivit allergisk mot hund som vuxen finns det flera behandlingsalternativ och strategier som kan hjälpa dig att leva med allergin. Du kan mildra dina symtom enkelt med huskurer (t.ex. dricka nässelte eller skölja näsan med saltvattenslösning) alternativt med produkter du kan köpa receptfritt såsom nässpray och ögondroppar. Att rengöra hemmet noggrant för att minska mängden allergener i, samt använda luftrenare mot allergi för att minska mängden allergener i luften är andra effektiva åtgärder.

Det går att leva med allergiska besvär

Att bli allergisk mot hund i vuxen ålder kan kännas besvärligt, men det går i de flesta fall att leva ett normalt liv. Om du är förtjust i hundar och vill leva med hund trots allergi finns det många olika sätt att lindra dina allergiska symtom. Om du är allergisk mot katter kan du läsa hur lindrar man kattallergi, en artikel med tips och råd om hur du kan minska dina symtom.

Din varukorg är tom. Lägg till produkter för att gå vidare.