Vad dödar kvalster?

Vad dödar kvalster? Att tvätta kläder och sängkläder i höga temperaturer upp till 50°C är ett mycket effektivt sätt att döda kvalster. Att ha en låg luftfuktighet i hemmet är även viktigt för att försvaga kvalster och göra dem mer mottagliga för andra faktorer som dödar dem. 

Sammanfattning

  • Kvalster trivs inte i höga temperaturer, så det är viktigt att du tvättar kläder och sängkläder i minst 50°C.
  • En luftrenare dödar kvalster genom att fånga upp kvalster från inomhusluften i ett filter med aktivt kol eller UV-ljus.
  • Låg luftfuktighet i hemmet är ett mycket effektivt sätt att minska kvalster i hemmet. Öppna fönster och installera gärna en luftfuktare som sänker luftfuktigheten inomhus.

Kvalster finns i de flesta hem och är mycket vanligt, speciellt i de södra delarna av landet. Att man har kvalster i hemmet betyder inte att man har dålig hygien eller att man inte håller rent i hemmet. Men tanken på att dessa spindelliknande djur lever och förökar sig i sitt egna hem kan kännas obehagligt och det är många som vill veta hur man blir av med kvalster.

Här går vi igenom vad som dödar kvalster och vad du kan göra för att undvika att kvalsterna sprider sig i hemmet. 

Minska dammet för att bli av med kvalster

Huskvalster trivs bäst i en mörk, fuktig och varm miljö med mycket damm. För att få bort kvalster bör du först och främst minska dammet i hemmet.

Rengör och dammsug hemmet minst en gång i veckan och se till att damma av hyllor och andra möbler i jämna mellanrum. Använd gärna en kraftfull dammsugare som är bra på att ta upp små partiklar från ytor och möbler. Du kan även installera en luftrenare som hjälper till att filtrera bort små dammpartiklar och andra föroreningar som finns i hemmet.

Kvalster finns även på soffor och fåtöljer som används ofta. Undvik helst att sova på soffan då detta bidrar till att fler hudrester samlas och skapar en trivsam miljö för kvalster att föröka sig i.

Skapa en kall miljö för att bli av med kvalster

Husdammskvalster trivs i en temperatur mellan 20-30 grader med en luftfuktighet mellan 60-80%. Om temperaturen är högre eller lägre än så dör kvalsterna ganska snabbt. Nedan har vi listat några knep för hur man kan vädra bort kvalster, samt hur du kan bli kvitt dem för gott.

  • Kvalster överlever inte höga temperaturer, så därför bör du tvätta sängkläder och hemtextiler i minst 60 grader ungefär varannan vecka. Du bör även tvätta kläder och andra textiler innan du plockar undan dem för säsongen eftersom kvalster kan överleva och föröka sig under en längre period.
  • Under sommaren kan du med fördel placera madrasser, täcken och mattor i direkt solljus då detta tar bort kvalsterna. 
  • Även under vintern kan du hänga ut textiler och annat material i den kalla vinternatten, då kvalster inte överlever de låga temperaturerna.

Sänk luftfuktigheten för att bli av med kvalster

För att undvika kvalster i hemmet bör du se till att luftfuktigheten ligger runt 40-50 %.  

Du kan minska luftfuktigheten i hemmet genom att öppna fönstren och vädra ut rummen under några minuter varje morgon. Du kan även installera en avfuktare som hjälper till att sänka luftfuktigheten och som skapar en bra balans i hemmet.

Hur en luftrenare hjälper mot kvalster

En luftrenare mot damm kan döda kvalster på flera sätt via luftfiltrering, UV ljus och reducerad luftfuktighet. En luftrenare dödar kvalster genom att fånga upp kvalster från inomhusluften i ett filter. Dessa filter innehåller vanligtvis aktivt kol som förbättrar förmågan att ta bort allergener, inklusive kvalster. Vissa luftrenare använder även UV-ljus för att döda mikroorganismer och kvalster. En luftrenare med en inbyggd fuktighetsregulator kan hjälpa till att hålla luftfuktigheten på en optimal nivå, vilket kan göra kvalster mindre aktiva och mer mottagliga för andra faktorer som dödar dem.

Din varukorg är tom. Lägg till produkter för att gå vidare.