Vanlig orsak till luktsmitta i hus

Det är inte bara mögel som orsakar dålig inomhusmiljö.

Träskyddsbehandlat virke med Pentaklorfenol var vanligt under 50-60 och 70 talet. Medlet förbjöds att säljas runt 1978.

Man träffar oftast på träskyddsbehandlat virke i krypgrunder alternativt ingjutet som spikreglar i betongplattor från 60-70 talet.

Den stora nackdelen är att den luktsmittar väldigt lätt och sätter sig i kläder, möbler m.m.

När det gäller sanering av Pentaklorbehandlat virke så är det alltid bäst att byta ut virket, men t.ex. i en krypgrund så är det oftast bärande delar i konstruktionen som är behandlade. Då brukar vi undertrycksventilera grunden med undertrycksfläkt och avfuktare med plasmarör (Kleenair KA50 PRO) så man stoppar upp luktsmittan. Detta kompletteras med Kleenair luftrenare med fotokatalytisk rening i bostadsplanet.

När det gäller betongplatta på mark med ingjutna spikreglar rekommenderas att dom bilas bort och mekaniskt ventilerat golv monteras.

Att endast försöka renar luften med luftrenare i bostadsplanet brukar inte ge någon bra effekt. Men kombinerat med åtgärd enligt ovan samt fotokatalytiska luftrenare som renar boendeplanet från kvarsittande luktsmitta brukar slutresultat bli bra. Luftrenarna skyddar även från de toxiska ämnen som fälls ut från kloranisolerna.

Din varukorg är tom. Lägg till produkter för att gå vidare.