Är man mer allergisk mot kattungar än vuxna katter?

Många undrar om man är mer allergisk mot kattungar än vuxna katter. I denna artikel utforskar vi kattallergier och berättar varför vissa människor får värre allergisymtom av kattungar.

Sammanfattning

  • Kattungar kan orsaka starkare allergiska symtom än vuxna katter hos vissa människor.
  • Vissa upplever kraftigare allergiska symtom för kattungar p.g.a. ett protein som bildas när kattungar diar.
  • Du kan leva med katter vid små eller måttliga allergiska symtom.

Du kan leva med katter vid små eller måttliga allergiska symtom.

De flesta är inte mer allergiska mot kattungar än vuxna katter, vissa allergiker kan dock uppleva kraftigare allergiska reaktioner mot kattungar. Det finns två skäl till detta. För riktigt små kattungar beror det på ett protein som bildas i samband med att de diar, vilket vissa som är pälsallergiker reagerar på. Större allergiska symtom mot någon äldre kattungar kan bero på att dessa har höga energinivåer och därför rör på sig mer (klättrar på möbler m.m.) i inomhusmiljön. Detta gör att allergenerna sprids i högre utsträckning. Du kan minska mängden allergener i luften till exempel genom att införskaffa en luftrenare mot allergi.

Allergiframkallande proteiner hos katter

Allergi mot katter orsakas i första hand av proteiner som finns i katters saliv, hud och urin. Dessa proteiner kan sprida sig med hudceller som fastnar i kattens päls. Detta har, bortsett från det ibland förekommande undantaget med riktigt små kattungar, inget med kattens ålder att göra. Det finns dock variationer i hur mycket allergener olika katter producerar. Du kan därför uppleva mindre allergiska symtom för vissa individuella katter än andra.

Tips för att leva med katt trots allergi

Om du har upptäckt att det finns kvalster i dina kläder finns det några knep du kan ta till för att åtgärda problemet.

Så länge din allergi inte är alltför allvarlig kan du som vill ändå leva med en katt. Det finns flera tips för hur du kan minska dina allergiska reaktioner. Främst bland dessa finns att städa ofta, överväga att ha kattfria zoner i hemmet, samt använda luftrenare. Om du vill ha fler tips om hur du kan ha katt även om du är allergisk kan du läsa vår artikel om att leva med katt trots allergi.

Din varukorg är tom. Lägg till produkter för att gå vidare.