Leva med katt trots allergi

Beroende på hur besvärande symtom du har kan det kännas svårt att leva med katt trots allergi. Med hjälp av några enkla huskurer och knep kan du som har milda till måttliga allergiska besvär ändå bo med katt trots allergi.

Sammanfattning

  • Minska andelen kattallergener i hemmet genom regelbunden städning och överväg att använda luftrenare.
  • Att införa kattfria zoner i hemmet kan vara en bra idé.
  • Enkla huskurer för att mildra allergisymtom inkluderar nässköljning, antihistamin och nässelte.

Enkla rutiner för att bo med katt trots allergi

En viktig del i att leva med katt trots allergi är att hålla hemmet så rent som möjligt från allergener. Det innebär att regelbunden städning, dammsugning och tvätt av kattens sovplatser och leksaker är fördelaktigt. Du kan också överväga att införskaffa en luftrenare mot allergi för att minska mängden allergener i luften. En luftrenare kan filtrera bort kattallergener från luften och göra det enklare att behålla katt trots allergi. Borsta kattens päls regelbundet, gärna utomhus om det är möjligt.


En annan idé som du kan överväga är att du har en eller flera kattfria zoner i hemmet. Du kan till exempel begränsa kattens tillgång till ditt sovrum så att du minskar din exponering för allergener nattetid.

Huskurer du kan använda för att bo med katt trots allergi

För att göra det lättare att behålla din katt trots allergi kan du dra nytta av olika knep och huskurer. En bra huskur är nässköljning med saltvattenslösning som du enkelt kan göra själv. För att göra det så enkelt som möjligt att sköja näsan kan du använda en netikruka. Att dricka te är också ett bra alternativt, framför allt nässelte och andra téer som har antiinflammatoriska egenskaper. Produkter som kan göra dina symtom mildare inkluderar t.ex. nässpray och antihistaminer.

Att bo med katt ökar inte risken att drabbas

En allergi uppstår för att din kropps immunförsvar överreagerar på en allergen. Just pälsdjursallergi och kattallergi hör till de vanligaste formerna av allergier. Att leva med ett pälsdjur innebär dock inte någon ökad risk för att drabbas av pälsallergi. Mycket tyder på att barn som växer upp med pälsdjur löper minskad risk att någon gång i livet utveckla pälsallergi. Du kan alltså i vissa fall se det som en preventiv åtgärd att behålla din katt trots allergi.

Leva med katt trots allergi

Finns det allergivänliga kattraser?

Att det skulle finnas kattraser som är allergivänliga är en myt. Inte ens kattraser utan päls är egentligen att betrakta som mer allergivänliga än vanliga katter. De allergener hos katter som leder till att immunförsvaret aktiveras finns i deras hud och saliv. Det att de saknar päls kan däremot bidra till att deras allergener inte sprids lika mycket i hemmet. Olika individuella katter, inom samma ras, kan ge upphov till olika kraftiga allergiska reaktioner.

Det är möjligt att bo med katt trots allergi

Att leva med katt trots allergi är möjligt för många med hjälp av några enkla åtgärder. Städa ofta och inför någon eller några kattfria zoner i hemmet. Många upplever också att deras symtom minskar med enkla huskurer så som att dricka nässelte.

Är du allergisk mot hund men inte katt?

Vi har fler artiklar om pälsallergier. Du kan till exempel få svar på frågan är man mer allergisk mot kattungar än vuxna katter?. Om du är allergisk mot hund, inte katt, kan du läsa vår artikel om att leva med hund trots allergi.

Din varukorg är tom. Lägg till produkter för att gå vidare.