Finns kvalster i soffan?

Finns kvalster i soffan? Ja, kvalster finns i soffor, kläder och andra möbler där vi människor spenderar mycket tid. Kvalster i soffan kan vara svårare att råda bot på eftersom soffan är svårare att rengöra ordentligt, men det finns några viktiga åtgärder du kan ta till för att undvika kvalster i soffan.

Sammanfattning

  • Finns kvalster i soffan? Ja kvalster är små spindelliknande djur som trivs bra i fuktiga miljöer såsom soffor, madrasser och kläder.
  • Kvalster kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer, inklusive nysningar, rinnande näsa, röda ögon och kliande utslag. 
  • Undvik att sova på soffan och se till att tvätta soffan regelbundet för att motverka spridningen av kvalster.

Tecken på att du har kvalster i soffan

Om du misstänker att det finns kvalster i soffan kan du ofta uppleva symptom som är typiska för allergi såsom kliande ögon, vattnig snuva och hosta. Det är först vid dessa symptom som människor misstänker att de har kvalster i hemmet. 

Nedan tittar vi närmare på vad du kan göra för att undvika kvalster i soffan samt vad du kan göra för att bli kvitt dem för gott.

Finns kvalster i soffan

Så här undviker du kvalster i soffan

  • Sov inte på soffan

När vi sover faller hudrester av från kroppen. Kvalster lever på hudflagor från människor och djur, så om du ofta sover på soffan kan du skapa en optimal miljö för kvalster att trivas i. Undvik därför att sova på soffan och flytta inte kuddar eller täcken från sovrummet till soffan.

  • Installera en luftrenare

En luftrenare mot damm hjälper till att förbättra kvaliteten på luften inomhus genom att filtrera bort kvalster och andra allergener från luften. Med en bättre inomhusmiljö, minskar du även spridningen av kvalster från olika rum och möbler.

  • Minska föremål och hemtextil på soffan

Även fast det låter oerhört tråkigt, bör du faktiskt tänka på vilka hemtextilier som du väljer att placera på soffan. Undvik att ha för många kuddar och filtar som ligger oanvända. Se till att du kan tvätta de som du använder regelbundet i minst 60 grader i en timme. Du kan även vädra filtar i direkt solljus under sommaren eller hänga upp dem utomhus över natten under vintern. 

  • Dammsug soffan

Hur sprider sig kvalster egentligen till soffan? Jo, vanligtvis via dammpartiklar, kläder och andra hemtextiler. Se därför till att dammsuga under kuddar och dynor varje vecka för att minska spridningen av damm. Det går även att rengöra soffan med en så kallad maskintvätt vilket vanligtvis görs av en professionell städfirma. Om du kan bör du även vädra soffan utomhus några gånger per år, då de höga temperaturerna under sommaren och de låga temperaturerna under vintern dödar kvalster.

  • Tvätta om du köper i andra hand

Finns kvalster i kläder? Ja, kvalster finns i kläder, hemtextil och soffor. Om du gillar att köpa i andra hand bör du se till att du tvättar kläderna och rengör möblerna ordentligt innan du placerar dem i hemmet. När det gäller större möbler såsom hyllor och soffor bör du se till att du dammar av dem och gärna vädrar dem utomhus i solljus en stund innan du placerar dem i ditt hem.

Din varukorg är tom. Lägg till produkter för att gå vidare.